kammmelija57

BELI MEDVEDI
2008/12/05,10:22

Beli medvedi u ozbiljnoj opasnostizar nije mocan,tako veliki i beli

 
Beli medvedi u ozbiljnoj opasnosti


 Dve trećine belih medveda na svetu biće ubijeno do 2050. godine, a čitava populacija tih životinja na Aljasci nestaće zbog istanjivanja sloja leda na Arktiku usled globalnog otopljavanja, saopštili su stručnjaci Američkog instituta za geologiju (USGC), kojeg finansira američka vlada.

Do kraja ovog veka preživeće samo mali broj polarnih medveda, kojih sada na svetu ima oko 16.000 i to uglavnom na severnim kanadskim ostrvima u Arktiku i na zapadnoj obali Grenlanda,

USGC predvidja da će beli medvedi tokom narednih pola veka nestati duž severne obale Aljaske i u severnim delovima Rusije, gde će, zbog globalnog otopljavanja, nestati 42 procenta životnog prostora na kome obitavaju, love i razmnožavaju se tokom letnjih meseci.

Prosečan život polarnog medveda je oko 30 godina.

 
Polarnim medvedima je neophodna ledena površina nad morem za lov na foke, njihovu glavnu hranu. Oni retko uspevaju da uhvate foku na moru ili na kopnu.

"Kako nestaje led, tako nestaju i polarni medvedi".

Naučnici ne veruju da bi smanjenje emisije štetnih gasova, koji izazivaju ovakav efekat, moglo da teče dovoljno brzo da se uskoro pomogne blim medvedima, koji su ugroženi pošto su najmanje 40.000 godina proveli na ovoj planeti.


   i za kraj meni najlepsa fotografija,brizna majka.

     
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu