kammmelija57

TEGLA OD KISELIH KRASTAVACA I ...KAFA
2008/12/16,14:49

                             Kada vam se ucini da gubite kontrolu nad svojim zivotom,kada 24 casa na dan nije dovoljno,setite se tegle kiselih krastavaca...i kafe...

Profesor je stajao pred grupom studenata na casu filozofije i drzao neke predmete iza sebe.Kada je cas poceo,bez reci je podigao veliku,praznu teglu od kiselih krastavaca,stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis.Potom je upitao studente da li je tegla puna.Slozili su se da jeste.

   Zatim je profesor podigao kutiju punu kamencica i sipao ih u teglu.Blago je protresao.Kamencici su se otkotrljali u prazan prostor izmedju loptica.Tada je ponovo upitao studente da li je tegla puna.Opet su odgovorili da jeste.

 Sledeca kutija koju je profesor uzeo,bila je puna peska.Kada ga je sipao,pesak je,naravno,ispunio sve preostale supljine u tegli.Pitao je jos jednomda li je tegla puna.Studenti su skruseno odgovorili da jeste.

  Onda je profesor ispod stola izvadio dve soljice pune kafe i sipao ih u teglu.Kafa je natopila pesak.Studenti su se smejali.A ,,sada"...rekao je profesor,dok je smeh zamirao,  ,,hocu da shvatiteda ova tegla predstavlja vas zivot".

  Teniske loptice su vazne stvari u vasem zivotu:vasa porodica,vasa deca,vase zdravlje,vasa vera i stvari kojima se strasno predajete.To su one stvari uz koje bi vas zivot i dalje bio ispunjen i onda kada bi sve drugo nestalo.

 Kamencici su ostale stvari koje su vazne u zivotu;vas posao,vasa kuca i vas auto.Pesak predtavlja preostale stvari.Male stvari.

Ako napunite teglu peskom,nema mesta za kamencice i teniske loptice.Isto vazi u zivotu.Ako potrosite sve svoje vreme i energiju na male stvari,nikada necete imati mesta za one vazne stvari.

Vodite racuna o stvarima koje su kljucne za vasu srecu.Igrajte se sa decom.

     Nadjite vremena za odlazak lekaru.Izvedite partnera na veceru.Ponasajte se ponovo kao da vam je 18.Uvek ce biti vremena da se ocisti kuca i urade popravke.prvo se pobrinite za teniske loptice-stvari koje su vam zaista vazne u zivotu.Utvrdite sve prioritete.Sve ostalo je ,,pesak".

   Jedna studentkinja je podigla ruku i upitala sta predstavlja kafa.Profesor se nasmejao.  ,,Drago mi je da ste to pitali".Nju sipam,da bi vam pokazao,da bez obzira koliko mislite da vam je zivot pun,uvek ima prostora za soljicu kafe sa prijateljem.

             MOLIM VAS,PODELITE OVO SA PRIJATELJIMA.

                               JA UPRAVO JESAM.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu